Natuurfotograaf Harry Skeggs toont portretten van wilde dieren met boodschap in boek Creation

Natuurfotograaf Harry Skeggs toont portretten van wilde dieren met boodschap in boek Creation

door techni techni op Jul 01, 2024

Steeds meer fotografen tonen in hun werk niet alleen de schoonheid en biodiversiteit van onze planeet, ook wordt er steeds meer stilgestaan bij natuurbehoud en de bedreiging van de natuurlijke habitat van dieren. Dat geldt zeker Harry Skeggs die met zijn debuut Creation, Masterpieces from the Natural World, met meer dan 100 foto’s in een prachtig koffietafelboek (teNeues Verlag) op ontroerende wijze stilstaat bij de kwetsbaarheid van onze Aarde.

De Britse Harry Skeggs heeft in zijn boek Creation, Masterpieces from the Natural World, zijn mooie foto’s gebundeld van de afgelopen jaren. Geinspireerd door de beroemde natuurschilder George Stubbs, reisde Skeggs de continenten af waarbij hij weken, soms maanden doorbracht in de wildernis; liggend in de sneeuw of in rivieren om verbluffende en emotionele beelden vast te leggen van onder andere leeuwen, tijgers, neushoorns, giraffen, olifanten tot pinguïns, wilde paarden, gorilla’s en beren in hun natuurlijke leefomgeving. Wild, zoals ze horen te zijn (met uitzondering van de witte neushoorns in Kenia en een hond op pagina 249).

Statement

Het 256 pagina tellende boek bestaande uit zowel zwartwit als kleurenfoto’s, is verdeeld in zeven hoofdstukken, waarbij de maker per continent stilstaat bij de biodiversiteit van onze planeet. Het respect voor natuur en wildlife spat van de beelden af. Skeggs brengt met de eerste regels van zijn introductie gelijk een statement: “96 procent van de biomassa van zoogdieren in de wereld bestaat uit mensen en ons vee, terwijl slechts 4 procent van de zoogdieren echt in het wild leeft. Dat onze wilde buren nu nog maar zo'n klein deel van onze wereld uitmaken, maakt duidelijk hoe weinig van onze planeet echt ‘vrij’ is.”

Foto’s als verbinding

Skeggs ziet fotografie als een verbindend middel tussen wereldwijde problematiek en diens publiek, waarbij hij ernaar streeft om de harten van mensen te winnen door niet alleen adembenemend beeld te tonen, maar ze een mee te nemen in het dierenrijk en hoe ze vrij en wild moeten kunnen blijven leven in ongerepte landschappen. De Brits fotografeert altijd met de camera in hand: “Ik denk dat het publiek het gevoel moet hebben dat ze mijn ervaring delen om zich ermee te verbinden - om dat moment te delen dat je de adem van een gorilla warm in je gezicht voelt, of de grond voelt trillen als een grizzly van 1000 kilo zachtjes langs je heen loopt.”

Bewustzijn

Creation is meer dan een verzameling fraaie beelden; het is een uitnodiging om de wereld door de ogen van de maker te zien, waarbij hij per hoofdstuk verhalen vertelt waardoor je als kijker deel wil uitmaken van de oplossing. Skeggs probeert met zijn foto’s een dringend bewustzijn te creëren bij zijn toeschouwers; hen in de ziel laten kijken van dieren en natuur dat we dagelijks om ons heen dreigen te verliezen als we er zelf niet voor in actie komen.

Over Harry Skeggs

Fotograaf Skeggs heeft veelvuldig beeld gepubliceerd in National Geographic Traveler, won diverse internationale fotoprijzen, maakte diverse documentaires en zijn werk hangt in veelgeprezen fotogaleries. Daarnaast is Skeggs lid van Generation Tusk en zet zich gepassioneerd in voor natuurbehoud. Ook steunt hij verschillende goede doelen die zich inzetten voor het behoud van kwetsbare ecosystemen van onze planeet.