Paul Bergen brengt intens fotodocument met tweede muziekboek Zero's Heroes
von BSS Technical auf Jun 03, 2024Na het succesvolle boek Nineties Spirit, music caught on camera (2022), presenteerde muziekfotograaf Paul Bergen op zondag 2 juni opvolger Zero`s Heroes (teNeues Verlag). Zoals de titel doet vermoeden staan in dit nieuwe koffietafelboek, levendige muziekfoto`s centraal uit de jaren `00, variërend van epische concerten, legendarische festivals tot intieme backstage portretten met sterren. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan bassist Rinus Gerritsen van The Golden Earring.
Waar hoofdzakelijk de pop- en rockmuziek uit de jaren `90 symbool stond voor rauw en energiek, toont fotograaf Paul Bergen (1957, Delft) in dit opvolgende decennium de verschuiving naar glamour en de bijbehorende gekte rondom megasterren, hiphoplegendes en rockiconen. Voor en achter het podium, met en zonder publiek. De intimiteit en laagdrempeligheid tussen fans, muzikanten en media die in jaren `90 nog enigszins aanwezig was, is in dit tijdperk verdwenen. Ontmoetingen tussen fans en sterren zijn voorbij, de veelal strak georganiseerde en kortstondige meet & greets zijn de standaard.
Ongebruikelijke setting
Tegelijkertijd toont Bergen een contrast door zijn ‘modellen’ soms in een ongebruikelijke setting te plaatsen waardoor de artiesten los komen te staan van hun sterrendom, zoals Florence Welch van Florence and the Machine, zittend in het gras (p.7). Of Candy Dulfer, poserend in een wei met schaap (p 17-18) en Phil Collins, liftend langs de snelweg (p.80-81).
Worstelen en vertrouwen
Wie goed kijkt naar het werk van Paul Bergen, ziet echter ook meer gelaagdheid onder de oppervlakte. Sommige artiesten worstelen zichtbaar met de media-aandacht (Celine Dion, p. 28) of trekken zich er juist weinig van aan (Pete Dorothy, p. 20-21). De kracht van Bergen’s foto’s is dat hij in zeer korte tijd het vertrouwen van artiesten weet te winnen. Door hierbij snel te schakelen creëert hij intieme portretten, waarbij zijn modellen indringend, verleidend, dromerig of met strakke blik de camera in kijken.
Kritische tijdsgeest
Ook zijn sommige huidige controversiële acts en artiesten inmiddels ingehaald door de kritische tijdsgeest, zoals Marilyn Manson en Rammstein frontman Till Lindeman, waardoor we nu– zoals muziekjournalist David Kleijwegt in het voorwoord mooi omschrijft- anders kijken naar de door testosteron gedreven poses in Paul Bergen’s foto`s. En er zijn maar liefst 19 artiesten vastgelegd in het boek (van Keith Flint, Chris Cornell tot Sinead O`Connor en Amy Winehouse) die vroegtijdig op dramatische wijze om het leven zijn gekomen.
Iconische momenten
De persoonlijke verhalen van collega-journalisten Ruud Meijer, Stefan Raatgever, David Kleijweg, artiesten Tom Smith, Finn Andrews (The Veils) en Bergen zelf, brengen de iconische momenten nog meer tot leven en zorgen ervoor dat je dit boek pronkend in je kast wilt hebben.
“Ik ben heel blij dat ik mijn werk kan presenteren in een boek, want tegenwoordig zie je foto’s alleen maar op een beeldscherm. In een boek komen mijn foto’s meer tot zijn recht en kun je er altijd op teruggrijpen”, aldus Paul Bergen.
Over Paul Bergen
Fotograaf Paul Bergen staat bekend als één van Nederlands beste vakmensen uit de muziekwereld, die hoofdzakelijk werkt(e) in opdracht van kranten en tijdschriften zoals het AD en OOR. Door de jaren heen publiceerde hij duizenden foto’s, waar altijd elementen als beweging en intense emoties in te herkennen zijn. Na diverse exposities verscheen in 2022 zijn eerste koffietafelboek: Nineties Spirit, Music Caught On Camera en waren diverse bijbehorende exposities te zien door Nederland.